Ελληνικό

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ελληνικό άρχισε να κατοικείται το 1925 μετά τη μικρασιατική καταστροφή από Πόντιους πρόσφυγες προερχόμενοι από τα Σούρμενα του Πόντου. Πριν από αυτό αναφέρεται ως ακατοίκητος χώρος, άγονος και άνυδρος με αγροτικό χαρακτήρα, που αποτελούσε ως το 1830 βοσκοτόπι ιδιοκτησίας του Τούρκου Πασά Χασάν (Χασάνι Τσιφλίκι) που εκτεινόταν ως τη Βούλα.

Η παλιά ονομασία της περιοχής ήταν Λοιμικό, λόγω του λοιμοκαθαρτηρίου που υπήρχε εκεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα καθιερώθηκε η ονομασία Ελληνικό, ως πιο εύηχη παραλλαγή της προηγούμενης ονομασίας. Από το 1938-2001 λειτουργούσε το αεροδρόμιο Ελληνικού και αποτελούσε το κεντρικό Αεροδρόμιο Αθηνών.

Η περιοχή, χωρίζεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Από πάνω είναι τα Σούρμενα, κάτω είναι το Κάτω Ελληνικό (περιοχή Αγιίου Κοσμά) και η Αγία Παρασκευή.

Ιδιαιτερότητα: Στο Ελληνικό αισθάνεται κανείς ότι ζει σε γειτονιά. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι ο διπλανός είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει και δημιουργήσει μία αίσθηση ζεστασιάς και φιλικότητας. Είναι μία σχετικά καινούρια περιοχή, με τρομερά περιθώρια ανάπτυξης, γιατί οι εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου έχουν συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες για τη δημιουργία, μίας πρότυπης και υπερσύγχρονης περιοχής. Κάτι που έχει βοηθήσει πολύ την περιοχή, είναι το Μετρό.

Συγκοινωνίες: Μετρό και λεωφορείο.

Πράσινο: Κάτω Ελληνικό.

Αγορά: Δεν λείπει τίποτα από τους κατοίκους του. Καλύπτονται απόλυτα οι καθημερινές ανάγκες τους, πάντα σε συνοικιακό επίπεδο.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Η αγορά κυμαίνεται από 1.000€/τ.μ.- 7.500€/τ.μ. και για ενοικίαση 7€/τ.μ.- 27€/τ.μ. και επιρρεάζονται πολύ από την τοποθεσία και τη θέα που διαθέτει το οίκημα.

Κουλτούρα/διασκέδαση: Εστιατόρια, café, bars.

Spots: Οι διάφορες πλατείες και παιδικές χαρές, ο Αθλητικός χώρος του Αγίου Κοσμάς, η παραλία του Ελληνικού.