Μεταμορφώνονται Βοτανικός και Λ. Αλεξάνδρας

1.04.2022 | Νέα

Ένα φιλόδοξο έργο που περιμένει χρόνια και αναμένεται, πέραν της κυρίως επένδυσης με δημόσιους, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους συνολικού ύψους 267 εκατ. ευρώ, να κινητοποιήσει και ιδιωτικές επενδύσειςπου θα μπορούσαν, με βάση τις εκτιμήσεις να προσεγγίσουν ακόμη και το μισό δισ. ευρώ.

Ο λόγος για τη Διπλή Ανάπλαση, για την οποία τα μέλη του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ψήφισαν υπέρ την περασμένη Τετάρτη σε ποσοστό 68,5%, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η ευρείας κλίμακας χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση, που θα οδηγήσει, με βάση τουλάχιστον το σχεδιασμό, στη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του δήμου Αθηναίων.

Από πλευράς δε, του δήμου υποστηρίζεται ότι η «Διπλή Ανάπλαση» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το γήπεδο μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα, με το χρονοδιάγραμμά να προβλέπει ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το 2026.

Ως προς τα νούμερα του project, συνολικά επενδύονται 267 εκατ. ευρώ δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών  και ιδιωτικών πόρων και ειδικότερα:

  • 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το γήπεδο, με βάση και κυβερνητικές δεσμεύσεις
  • Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Τι περιλαμβάνει το έργο

H μεγάλη αστική παρέμβαση της Διπλής Ανάπλασης προβλέπει με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα:

  • Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού Μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ
  • Στο Βοτανικό τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών. Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έως 40.000 θέσεις θεατών, θα έχει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών

Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ependyseis/dipli-anaplasi-etsi-tha-ilopiithi-to-filodoxo-project-metamorfononte-votanikos-ke-l-alexandras-pics/