Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι είναι η περιοχή ανάμεσα στη Μεσογείων και στην Κηφισίας, με τους 75.000 κατοίκους. Διακρίνεται για το άρτιο ρυμοτομικό του σχέδιο, το εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και για τη μακρά παράδοση των κατοίκων του στο εμπόριο.

Έχει ευκολία πρόσβασης και τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά πυκνοκατοικημένη. Το τοπωνύμιο είναι τούρκικο και πιθανότατα παραπέμπει στο χωριό που είναι στη ρεματιά, γιατί όντως το Χαλάνδρι είναι πρωτίστως η ρεματιά του. Ένα από τα πιο όμορφα σημεία φυσικού κάλλους στο πολεοδομικό συγκρότημα πρωτευούσης. Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός ρέματος που αγκάλιαζε τον Βριλησσό ποταμό, δηλαδή έναν χείμαρρο που ξεκινάει από τη Νέα Πεντέλη και σβήνει κάπου στα Τουρκοβούνια.

Νεοκλασικά αρχοντικά που μπορεί να ήταν και εξοχικά πριν πενήντα χρόνια. Τυπικές πολυκατοικίες αθηναϊκού προαστίου με την πυλωτή τους και τα τζάκια τους. Το Χαλάνδρι είναι μεγάλη, καινούρια περιοχή, με θορυβώδες κέντρο και ήσυχες γειτονιές. Έχει σημεία επαγγελματικά, αλλά και οικιστικά. Καλή αγορά. Αυτάρκες. Το Πολύδροσο θεωρείται πιο εξοχικό.

Ιδιαιτερότητα: Και τι δεν έχει το Χαλάνδρι! Είναι απόλυτα αυτάρκες.

Συνοικίες: Αγία Βαρβάρα στα δυτικά, Πολύδροσο στα βόρεια που είναι στα σύνορα με το Μαρούσι, Άνω Χαλάνδρι στα βορειοανατολικά (γειτονιές της Τούφας, της Φραγκοκκλησιάς και της Μεταμόρφωσης), Πάτημα στα ανατολικά που επεκτείνεται πέραν της Λεωφόρου Αναπαύσεως και προσεγγίζει την Πεντέλη και Κάτω Χαλάνδρι στα νότια, που έχει αναπτυχθεί το Νέο Χαλάνδρι γύρω από το Νομισματοκοπείο. Επιπλέον, επί της Οδού Μικράς Ασίας οικοδομήθηκε ο μικρός συνοικισμός των προσφύγων μικρασιατών, ενώ στο Τρίγωνο της Αγίας Βαρβάρας ο επισκέπτης συναντά τον οικισμό Σίδερα, έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Χαλανδρίου όπου διασώζονται μικρές ιστορικές κατοικίες αναλλοίωτες.

Πράσινο: Ρεματιά Πεντέλης- Χαλανδρίου.

Συγκοινωνίες: Ο δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται σε ένα αρκετά κομβικό σημείο του λεκανοπεδίου και εξυπηρετείται από τους σταθμούς του Μετρό, Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας και κάποιες περιοχές Αγίας Παρασκευής και Νομισματοκοπείο. Επίσης από τους σταθμούς του προαστιακού, Πεντέλης και Δουκίσσης Πλακεντίας. Τέλος, ο δήμος εξυπηρετείται από πλήθος γραμμών λεωφορείων και τρόλει.

Αγορά: Μία αυτάρκης αγορά που πραγματικά έχει τα πάντα.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Για αγόρά βλέπουμε τιμές από 1.000€/τ.μ.- 5.000€/τ.μ. και για ενοικίαση 5€/τ.μ.-20€/τ.μ..

Κουλτούρα/διασκέδαση: H πολύ ζωντανή αυτή περιοχή με το εμπορικό κέντρο και τους επιμελημένους πεζόδρομους, έχει μπει δυναμικά στον τομέα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας με ποιοτικές προτάσεις φαγητού και ποτού. Πολλά café, εστιατόρια (πρόχειρα αλλά και πιο επίσημα) bars, galleries, σινεμά, escape rooms.