Χολαργός

Ο δήμος με τη μεγαλύτερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Αττική, χαρακτήρα γειτονιάς και υψηλό βιωτικό επίπεδο και ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

Στην αρχαιότητα, αποτελούσε έκταση της περιφέρειας του Αττικού Δήμου Φλύας. Από την Πρωτοελλαδική περίοδο, μέχρι την Τουρκοκρατία, έχουμε ευρήματα ότι ο δήμος κατοικούνταν. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή μένει έρημη.

Το 1926 εις άγραν περιοχών για δημιουργία εξοχικών οικισμών στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, από την «Εταιρεία Αγροπόλεων,», επιλέγεται ο Χολαργός και ξεκινάει η ανοικοδόμηση, στα πρότυπα των αγγλικών κηπουπόλεων.

Ονομασία του δόθηκε προς τιμή του ομότιτλου δήμου όπου κατάγονταν ο Περικλής, παρότι υπάρχουν αποδείξεις ότι στην αρχαιότητα ο δήμος δεν βρίσκονταν σ’εκείνη την περιοχή.

Η ετυμολογία της λέξης είναι: χολή+αργός και δίνει είτε την έννοια ότι κατοικείται από ανθρώπους πράους, χωρίς χολή και ευέξαπτο χαρακτήρα, είτε κατά άλλους δηλώνει την αγροτική θέση και συγκεκριμένα περιοχή με κήπους, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα.

Σήμερα έχει αναπτυχθεί οικοδομικά και από εξοχικός συνοικισμός με μονοκατοικίες, έχει γίνει μία σύγχρονη περιοχή με όλες τις παροχές για τους κατοίκους της.

Ιδιαιτερότητα: Ένας δήμος (Χολαργού-Παπάγου) που «φροντίζει» τους κατοίκους του και γι’αυτό τους παρέχει σύγχρονες ευκολίες, όπως παροχή δωρέαν wi-fi στο μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων χώρων του, ειδική εφαρμογή για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία των κατοίκων με τον Δήμο και πολλά άλλα.

Πράσινο: Γενικά είναι μία πολύ «πράσινη» περιοχή. Μπορεί κανείς να περπατήσει στο γνωστό Άλσος Χολαργού και το Ο.Τ. 142α-143 (Τένις Χολαργού)

Συγκοινωνίες: Η στάση του μετρό Χολαργός, δημοτικά λεωφορεία που μεταφέρουν τους κατοίκους εντός του δήμου τους και λεωφορεία που επικοινωνούν με όλο το λεκανοπέδιο.

Αγορά: Η περιοχή αναπτύσεται αρκετά εμπορικά, όμως παραμένει οικιστική. Υπάρχει η γνωστή οδός Περικλέους, που έχει ένα εμπορικό κέντρο και διάφορα διάσπαρτα μαγαζάκια, αλλά και το καινούριο “εμπορικό” στέκι που απλώνεται στον παράλληλο δρόμο της Μεσογείων και αναπτύσεται ραγδαία. Υπάρχει μάλιστα ειδικό σχέδιο από τον δήμο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εμπορικού δρόμου. Γενικά στον Χολαργό, μπορεί κανείς να βρει ότι χρειάζεται, αλλά η αγορά ακόμα δεν καλύπτει και τις πιο “ειδικές” ανάγκες.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Η ενοικίαση και αγορά στην περιοχή κινούνται σε πολύ λογικά πλαίσια, για τις παροχές που προσφέρει. Οι τιμές στην πώληση ακινήτου κυμαίνονται μεταξύ 900€/τ.μ.-4.500€/τ.μ. και για ενοικίαση 6€/τ.μ.-13€/τ.μ

Κουλτούρα/διασκέδαση: Μία ήσυχη περιοχή που χρόνο με το χρόνο, προσφέρει όλο και περισσότερες ευκαιρίες στους κατοίκους της, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους για διασκέδαση και επιμόρφωση. Πολύ ενεργά προγράμματα του δήμου καλύπτουν τις εικαστικές και όχι μόνο ανησυχίες των δημωτών της. Επίσης η διοργάνωση καλοκαιρινού Φεστιβάλ με τη συνεργασία του δήμου Παπάγου, δίνει δύναμη στην πολιτιστική ζωή της περιοχής. Κινηματογράφος, θέατρο, πολλά café, bars κι εστιατόρια έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Spots: Οι πλατείες, τα πάρκα και τα άλση του και 2 ειδικά πάρκα για σκύλους.