Εκάλη

Η Εκάλη ήταν αρχαίος δήμος της Αθήνας και ανήκε στην Λεοντίδα φυλή. Πήρε το όνομά της από μία ηλικιωμένη γυναίκα, την Εκάλη που είχε βοηθήσει τον Θησέα όταν πήγαινε να σκοτώσει τον περίφημο ταύρο του Μαραθώνα.

Το 1922 ο πολεοδόμος Σπήλιος Αγαπητός σχεδίασε την περιοχή στα πρότυπα των προαστίων-κηπουπόλεων (garden city) που είχαν ήδη διαδοθεί στην Ευρώπη. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη κηπούπολη. Εξαιρετικής αισθητικής σπίτια , έργα αξιόλογων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, χτίστηκαν με την χαρακτηριστική κόκκινη πέτρα από το τοπικό λατομείο της Πεντέλης, με κεντροευρωπαικές επιρροές ή σύμφωνα με τις αρχές του Bauhaus. Δυστυχώς τα περισσότερα καταστράφηκαν με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η περιοχή μένει έρημη μέχρι περίπου το 1965, όπου σιγά σιγά ξαναχτίζονται σπίτια για εξοχικές και μόνιμες κατοικίες. Μεγάλη οικοδομική έξαρση υπήρξε μεταξύ 1990-2000.

Η Εκάλη απλώνεται μεταξύ Διονύσου και Κηφισιάς, με κυριότερες συνοικίες του δήμου την Άνω Εκάλη και τα Δημοσιογραφικά. Το οικιστικό κέντρο εκτείνεται γύρω από τις πλατείες Κένεντυ και Βασιλέως Παύλου, αμφίπλευρα της Λεωφόρου Θησέως.

Ιδιαιτερότητα: Μία περιοχή με υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονική, αραιοκατοικημένη, με προσεγμένη ρυμοτομία που συνίσταται σε ένα μίγμα από κυκλικές και ευθείες οδούς που διακόπτονται από κυκλικούς κόμβους και πλατείες, κατά μήκος των φυσικών ορίων του πεντελικού τοπίου. Χαμηλός συντελεστής δόμησης. Ωραίες μονοκατοικίες με μεγάλους κήπους.

Πράσινο: Πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιωτικού, αλλά δημοτικού πρασίνου σε μία έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων.

Συγκοινωνίες: Στην Εκάλη μπορεί να πάει κανείς μόνο με δικό του όχημα ή λεωφορείο.

Αγορά: Η Εκάλη είναι μία αμιγώς οικιστική περιοχή. Τα μαγαζιά της είναι περιορισμένα.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Οι τιμές στην πώληση ακινήτου κυμαίνονται μεταξύ 900€/τ.μ.- 9.000€/τ.μ. και για ενοικίαση 4€/τ.μ.- 19€/τ.μ

Κουλτούρα/διασκέδαση: Ekali club, ένα night club και κάποια café.