Γλυφάδα

Η Γλυφάδα είναι η περιοχή που χαρακτηρίζεται ως πρωτεύουσα των Νοτίων Προαστίων και η “Ριβιέρα της Ανατολής”.

Στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η Γλυφάδα, στην αρχαιότητα ήταν ο δήμος της Αιξωνής, γνωστός από την Αιξωνική Τρίγλη, δηλαδή το Αιξωνικό μπαρμπούνι που αλιεύονταν στα νερά της. Επίσης ήταν από τις πιο πλούσιες περιοχές της Αθήνας, λόγω των γεωργικών καλλιεργειών.

Τα πρώτα σύγχρονα σπίτια χτίζονται το 1920, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε την τουριστική εκμεταλλευση της όμορφης παραλίας της. Έτσι η Γλυφάδα αναπτύσσεται σε σύγχρονη λουτρόπολη και παίρνει το τωρινό της όνομα από κάποια πηγάδια που υπήρχαν και είχαν γλυφό νερό. Είναι η περιοχή που μαζί με τη Βούλα  και τη Βουλιαγμένη στην επίσημη καθιέρωση των bains mixtes, των μεικτών μπάνιων στην Αθήνα. Επίσης από τη Γλυφάδα ξεκίνησε η διάδοση των fast food και των night clubs, λόγω της Αμερικανικής Βάσης που υπήρχε στην περιοχή.

Σήμερα θεωρείται ένα κοσμοπολίτικο προάστιο, με ωραίες μονοκατοικίες δίπλα στη θάλασσα.

Η Λεωφόρος Βουλιαγμένης τη χωρίζει σε Άνω και Κάτω Γλυφάδα.

Η Κάτω είναι πιο θορυβώδης και πολυσύχναστη. Εκεί είναι το μεγάλο εμπορικό κέντρο, διάφοροι χώροι διασκέδασης και η παραλία με τις 4 μαρίνες της και το γνωστό γήπεδο του Γκολφ.

Η Άνω Γλυφάδα είναι πιο ήσυχη, με λιγότερη κίνηση, κοντά στον Υμηττό.

Ιδιαιτερότητα: Μια πόλη πολύ κοντά στη θάλασσα, με καλή συγκοινωνία, μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο, με ωραία παραλία, με γήπεδο του Γκολφ, με γήπεδο ποδοσφαίρου, τένις και μπάσκετ και κολυμβητήρια. Έχει μεγάλο, πολύ γνωστό εμπορικό κέντρο, πολλούς χώρους διασκέδασης, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, αθλητικά κέντρα και πολλές παιδικές χαρές.

Συγκοινωνίες: Στη Γλυφάδα μπορεί κάποιος να πάει είτε με λεωφορείο, είτε με το τραμ, είτε με το μετρό μέχρι το Ελληνικό.

Πράσινο: Γκολφ, πλατεία Καραισκάκη, πλατεία Χαρίτων

Αγορά: Είναι μία από τις διάσημες αγορές της Αθήνας. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να βρει κανείς στη Γλυφάδα. Πολλές μεγάλες γνωστές εταιρείες έχουν τα καταστηματά τους στην Λεωφόρο Ιωάννου Μεταξά.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Οι τιμές έχουν μεγάλες διαφορές, ανάλογα με τη γειτονιά της Γλυφάδας. Οι τιμές διαφοροποιούνται και από την Άνω και την Κάτω Γλυφάδα που πάντα διατηρεί λίγο υψηλότερες αξιώσεις για τα ακίνητά της. Για αγορά κυμαίνονται από 1.000€/τ.μ.- 12.000€/τ.μ. και για ενοικίαση 6€/τ.μ.-30€/τ.μ. και επιρρεάζονται πολύ από την τοποθεσία και τη θέα που διαθέτει το οίκημα.

Κουλτούρα/διασκέδαση: Γνωστά εστιατόρια, πολλά café, bars, παιδότοποι, πολυκινηματογράφος, δωμάτια μυστηρίου.

Spots: Το γνωστό γήπεδο του Γκολφ, που έχει δώσει το όνομα σε μία ολόκληρη γειτονιά, ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, που είναι το γνωστότερο σημείο συνάντησης της Γλυφάδας, οι μαρίνες της που μπορεί κανείς να κάνει ωραίους περιπάτους και φυσικά η παραλιακή οδός που μπορεί κανείς να απολαύσει μία διαδρομή τρέχοντας κοντά στη θάλασσα. Η περιοχή είναι γνωστή και για τις πλατείες της με τις παιδικές χαρές. Τέλος, οι παραλίες της Γλυφάδας είναι προσβάσιμες και με τα πόδια, για τους κατοίκους της περιοχής.