Κολωνάκι

Το Κολωνάκι είναι η πιο αστική συνοικία στο κέντρο της Αθήνας. Εκτείνεται από τη λεωφόρο Πανεπιστημίου ανατολικά μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Βορειοδυτικά μέχρι την οδό Σίνα και την οδό Οίτης όπου χωρίζεται από την ιστορική συνοικία της Νεάπολης. Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Το κολωνάκι μετακόμισε οριστικά στην πλατεία το 1938 και έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά με τις θεραπευτικές του δράσεις. Πρόκειται για σχετικά νέα συνοικία, που αναπτύχθηκε κυρίως μετά το 1890. Ήταν μέρος των διαρκών επεκτάσεων της νέας πόλης.

Το 1883 ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Όλγα το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και το 1886 άρχισε η ανέγερση του Αγίου Διονυσίου, ενώ στα τέλη του 19ου αι. ήρθαν οι γνωστές αρχαιολογικές σχολές (γαλλική, βρετανική κ.ά.), τα μόνα κτίρια στην περιοχή με μεγάλους κήπους. Τότε, μόνο η πλατεία Δεξαμενής ήταν γνωστή, με την παράγκα όπου σύχναζε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Την ίδια εποχή, Αθηναίοι αστοί που έμεναν στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας έχτιζαν μικρά και φτωχά σπίτια στη γύρω περιοχή, όπου έμεναν οι αμαξάδες, οι κηπουροί και όλοι όσοι εργάζονταν στα νεοκλασικά των πλούσιων αθηναϊκών οικογενειών. Κάποια από αυτά τα φτωχόσπιτα – που είχαν κοινή αυλή και κοινόχρηστη τουαλέτα – χτίζονταν στις παρυφές του Κολωνακίου. Κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα στον Μεσοπόλεμο, οι προπολεμικές και μοντέρνες για την εποχή πολυκατοικίες του Κολωνακίου συνυπάρχουν με τα μικρά σπίτια και τα νεοκλασικά.

Ιδιαιτερότητα: Έχει περάσει πολλά χρόνια “αίγλης” με τις ακριβότερες boutiques να κοσμούν τους κεντρικούς του δρόμους, με chic café να απλώνονται γύρω από την κεντρική του πλατεία, με μεγάλα αστικά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες του μεσοπολέμου και μεταγενέστερες και πάνω απ’όλα με την αίσθηση ασφάλειας στο να κυκλοφορεί κανείς ότι ώρα θέλει χωρίς να φοβάται. Μία βόλτα στο Κολωνάκι για καφέ, για φαγητό ή για ένα ποτό, είναι πάντοτε από τις πιο διάσημες επιλογές για τους επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους της Αθήνας. Στο Κολωνάκι μπορεί κανείς να βρει τα πάντα και μάλιστα περπατώντας. Σφήζει πάντα από κόσμο και δίνει την αίσθηση της ζωντάνιας, που ποτέ δεν έχασε αυτή η συνοικία, παρόλες τις «απώλειες» της κρίσης.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Οι τιμές αγοράς και ενοικίασης παραμένουν “σχετικά” υψηλές σε σχέση με άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Κινούνται γύρω στις 2.000-25.000 ευρώ/τμ για αγορά και γύρω στα 8€-20€ ευρώ/τμ η ενοικίαση.

Πράσινο: Κοντά στον Εθνικό Κήπο, στον λόφο του Λυκαβηττού.

Συγκοινωνίες: Μετρό Ευαγγελισμού, Τραμ, πολλές γραμμές λεωφορείου από όλο το λεκανοπέδειο

Αγορά: Ακριβά και πιο οικονομικά καταστήματα, μανάβικα, χασάπικα, delicatecen, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και ότι άλλο χρειάζεται κάποιος καθημερινά. Μεγάλη επισκεψιμότητα έχει η λαϊκή αγοράς της Ξενοκράτους.

Διασκέδαση: Ενδιαφέροντα μικρά εστιατόρια, μουσικές σκηνές, galleries, θέατρο και τον διάσημο υπαίθριο κινηματογράφο Θησείον Η παιδική χαρά στην πλατεία Δεξαμενής και τα θερινά σινεμά,

Spots: Πλατεία Κολωνακίου που είναι κέντρο έλξης για όποιον περνάει από την περιοχή, Πλατεία Δεξαμενής με το υδραγωγείο της, το θερινό σινεμά της και την παιδική χαρά της, η πλατεία Λυκαβηττού με τα όμορφα σπίτια και το γνωστό Μέγαρο Δραγούμη (1925), η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, το Μουσείο Θεοχαράκη, η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα.