Κουκάκι

Το Κουκάκι, η γειτονιά που παλιότερα λεγόταν «Μικρό Παρίσι» και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς, δύσκολα θα σταματήσει να θυμίζει παλιά Αθήνα. Γιατί έχει μια τάση να σέβεται και να διατηρεί το παλιό, όπου είναι δυνατόν, αλλά και να υποδέχεται χωρίς πολλές καχυποψίες το καινούργιο. Εκεί βρήκαμε τα καλύτερα στέκια, τα πιο ιδιαίτερα καταστήματα.

Η ασύγκριτη αύρα της Ακρόπλης, η εγγύτητα του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Λόφος του Φιλοπάππου, τα επιβλητικά νεοκλασικά, οι πεζόδρομοι, η νυχτερινή ζωή, τα μουσεία, τα εναλλακτικά καφέ και οι χώροι τέχνης, το έχουν αναγάγει στην πιο ανερχόμενη περιοχή της Αθήνας. Είναι μία γειτονιά “χαμελαίων” που κάθε τόσο αλλάζει, αλλά καταφέρνει να κρατάει το χαρακτήρα της. Είναι το Κουκάκι και τα δεκάδες του πρόσωπα, που όλα τους έχουν μια ξεχωριστή γοητεία. Συμπεριλαμβάνεται μέσα στις 16 καλύτερες γειτονιες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της AirBnb, με 800% αύξηση στις κρατήσεις και εξαιρετικά σχόλια από τους επισκέπτες.

Είναι λίγα χρόνια τώρα που το Κουκάκι έγινε «προορισμός», αλλά όχι στην έννοια του fast, του γρήγορου, του αγχωτικού. Τα καφέ, παλιά και νέα, βγάζουν μια αίσθηση χαλαρότητας, τα φαγάδικα δείχνουν να συναγωνίζονται με τις μυρωδιές τους, συνεταιριστικές κολεκτίβες βρήκαν τα στέκια τους, κι όλα αυτά δίπλα στους παλιούς κατοίκους και στις παλιές επιχειρήσεις: μπακάλικα, ταπετσέρικα, καπηλειά, επιπλάδικα.

Ιδιαιτερότητα: Δίπλα στην Ακρόπολη και στο επιβλητικό μουσείο της, στο λόφο του Φιλοπάππου και στο Θησείο, κοντά στην λεωφόρο Συγγρού, είναι μία γειτονιά “χαμελαίων” που κάθε τόσο αλλάζει, αλλά καταφέρνει να κρατάει το χαρακτήρα της. Είναι το Κουκάκι και τα δεκάδες του πρόσωπα, που όλα τους έχουν μια ξεχωριστή γοητεία. Είναι λίγα χρόνια τώρα που το Κουκάκι έγινε “προορισμός”, αλλά όχι με την έννοια του “γρήγορου”, του αγχωτικού. Αντιθέτως, αποπνέει μία αίσθηση χαλαρότητας και ποιοτικής διαβίωσης.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Οι τιμές αγοράς και ενοικίασης παραμένουν “σχετικά” υψηλές σε σχέση με άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Κινούνται γύρω στις -25.000 ευρώ/τμ για αγορά και γύρω στα 8-20 ευρώ/τμ η ενοικίαση.

Πράσινο: Κοντά στον λόφο του Φιλοπάππου.

Συγκοινωνίες: Μετρό Ακρόπολη και Φιξ, Τραμ, πολλές γραμμές λεωφορείου από όλο το λεκανοπέδειο.

Αγορά: Πλήρης αγορά, που αποτελείται από μικρά μαγαζάκια, μπακάλικα, ταπετσέρικα από εναλλακτικούς καλλιτέχνες, βιβλιοπωλεία, επιπλάδιακα, super markets, μικρά όμορφα μανάβικα, τουριστικά καταστήματα και ο περίφημος φούρνος του Τάκη που χαρίζει τις μυρωδιά του σε όλη τη γειτονιά.

Διασκέδαση: Ενδιαφέροντα μικρά εστιατόρια, café, μαγειρία, χώροι τέχνης και bars.

Spots: H Ακρόπολη και το μουσείο της, το μουσείο Λαλαούνη, λόφος Φιλοπάππου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης