Μαρούσι

Το Μαρούσι πήρε την ονομασία του από το επίθετο Αμαρυσία (που συναντάμε στην αρχαιότητα), που αναφέρεται στη θεά του κυνηγιού Άρτεμις.

Ένας δήμος με τεράστια εξέλιξη μετά το 1980, που έχει τριπλασιάσει τον πληθυσμό του. Ανήκει στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών και είναι από τους πιο δημοφιλής δήμους της Αττικής.

Η τρομερή ανοικοδόμηση που είχε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει δημιουργήσει μία σύγχρονη περιοχή, με πολλά καινούρια κτήρια, με καινούριες γειτονιές και μεγάλη ποικιλία στην χρήση της περιοχής. Η μεγάλη προσφορά ακινήτων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσέφερε στους υποψηφίους κατοίκους, την ευκαιρία να αποκτήσουν καινούρια ακίνητα σε προσιτές τιμές. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και την εύκολης πρόσβασης που έχει, έγινε μία πολυκατοικημένη και περιζήτητη περιοχή με οικιστικό, αλλά και με επαγγελματικό ενδιαφέρον. Επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία και μαιευτήρια της Αττικής βρίσκονται στο Μαρούσι.

Ο δήμος ουσιαστικά χωρίζεται σε διάφορες ζώνες. Άλλες έχουν οικιστικό χαρακτήρα, κάποιες άλλες εμπορικό όπως η ζώνη που είναι το μεγαλύτερο mall της πόλης ή η περιοχή γύρω από τη λεωφόρο Κηφισίας και το δαχτυλίδι της Αττικής Οδού που είναι γεμάτο γραφεία. Σήμερα στην επιχειρηματική του ζώνη συγκεντρώνεται σημαντικό ποσοστό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπως της υγείας (Ιατρόπολις), του χρηματοπιστωτικού τομέα (σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ), των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου λιανικής (Golden Hall, The Mall Athens, Avenue). Υπάρχει και η περιοχή με τα παλιά μαρμαράδικα και κάποιες ζώνες εκτός σχεδίου πόλεως. Στις προνομιούχες συνοικίες συγκαταλέγονται η Αγία Φιλοθέη και το Πολύδροσο, τα Ανάβρυτα και Νέα Λέσβος, καθώς και οι καλαίσθητες γειτονιές στα σύνορα με την Πεύκη.

Ιδιαιτερότητα: Μία σύγχρονη περιοχή που καλύπτει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου κατοίκου. Συνοικίες με ποικιλία χαρακτηριστικών και σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψει κανείς ότι είναι η περιοχή που έχει τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου της Αθήνας (ΟΑΚΑ), όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αγωνισμάτων για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, σαν χώρος άθλησης. Επίσης λόγω της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας που υπάρχει στην περιοχή και την εύκολη μετάβαση σε όλο το λεκανοπέδιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εργασίας στο νομό της Αττικής.

Πράσινο: Κτήμα Συγγρού.

Συγκοινωνίες: Σύνδεση με όλο το Λεκανοπέδιο. Σταθμοί Μετρό Μαρούσι, Ειρήνη, Νερατζιώτισσα. ΗΣΑΠ σταθμοί Μαρούσι και Νερατζιώτισσα (σύνδεση με προαστιακό που πάαει στο αεροδρόμιο). Πολλές γραμμές λεωφορείου που κάνουν στάση στην Λεωφόρο Κηφισίας και δημοτικά λεωφορεία που εξυπηρετούν μόνο το δήμο Αμαρουσίου.

Αγορά: Το Μαρούσι ως αγορά προσφέρει στον κάτοικό του τα πάντα, ώστε να μην χρειάζεται να μετακινηθεί.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Γενικά παρατηρούμε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, που οφείλεται στην επιλογή οικιστικού ή επαγγελματικού ακινήτου. Βλέπουμε τιμές από 1.500€/τ.μ.-15.000€/τ.μ. και για ενοικίαση 8€/τ.μ.-20€/τ.μ..

Κουλτούρα/διασκέδαση: Εστιατόρια, ταβέρνες, café, bars, σινεμά, θέατρα, galleries, escape rooms.

Spots: Το κτήμα Συγγρού, η Βόρειος Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, το κέντρο κεραμικής τέχνης.