Παγκράτι – Μετς

Μία από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Αθήνας και ίσως μια από τις τελευταίες στα όρια του Δήμου Αθηναίων που διατηρούν τα χαρακτηριστικά μιας “γειτονιάς”. Το Παναθηναϊκό Στάδιο, που χτίστηκε για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, λειτουργεί  σαν “πύλη” στην παλιά αστική γειτονιά του Παγκρατίου. Η περιοχή γύρω του Καλλιμάρμαρου, ονομαζόταν Βατραχονήσι, από τη νησίδα που δημιουργούνταν μέσα στην κοίτη του Ιλισσού, με την ονομασία να προέρχεται από τους βατράχους που ζούσαν μέσα και γύρω από το ποτάμι. Πρώτη φορά συναντάμε την συνοικία με την ονομασία Παγκράτι, το 1920 σε διάφορα κείμενα, χωρίς ωστόσο να αναγράφεται η ονομασία του σε κάποιο επίσημο κρατικό κείμενο.

Επικρατέστερη εκδοχή για την ονοματοδοσία της περιοχής είναι ότι πήρε το όνομά της  από τον θεό Ηρακλή Παγκράτη. Εξού και το άγαλμα του θεού που έχει βρεθεί, «βορειοανατολικώς του Σταδίου», στη συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου Β’. Η περιοχή των αντιθέσεων. Μεγάλες πολυσύχναστες αστικές οδοί, με μικρά γραφικά δρομάκια, μουντές πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’50, δίπλα σε εξαιρετικές νεοκλασικές μονοκατοικίες, απλοί καθημερινοί άνθρωποι αναμιγνύονται με ανθρώπους του πνεύματος και της κουλτούρας, κάτοικοι όλων των κοινωνικών τάξεων ανακατεύονται με μοναδική ισοροπία, η αίσθηση της τσιμεντούπολης απέναντι στα άλση και τα πάρκα. Αρμονικά το Παγκράτι συμπλέκει όλα τα παραπάνω αντιθετικά ζεύγη και καταφέρνει να διατηρήσει μέχρι σήμερα την αίγλη του. Αφήνει στους κατοίκους της και στους θαμώνες της να αντιληφθούν την έννοια της ελληνικής γειτονιάς. Το Παγκράτι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, αλλά έχει και τη δική του αυτονομία όσον αφορά αγορά και διασκέδαση.

Ιδιαιτερότητα: Χαμηλές τιμές, δίπλα στο κέντρο και ωραία αστικά διαμερίσματα είναι οι λόγοι που η περιοχή γύρω από το Κάραβελ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η οδός Ριζάρη γνωρίζουν τώρα μεγάλη ζήτηση.

Πράσινο: Άλσος Παγκρατίου, Λόφος Αρδηττού και Πάρκο Ριζάρη.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Στο Παγκράτι παρατηρούμε μεγάλη διαφορά στις τιμές, ανάλογα με την γειτονιά. Είναι αρκετά μεγάλο και έχει πολύ διαφορετικές γειτονιές. Οι περιοχές που είναι κοντά στην Βασιλέως Κωνσταντίνου είναι πιο ακριβές, οι περιοχές που έχουν θέα διαφοροποιούνται επίσης και τέλος το Μετς που είναι μία συνοικία που έχει δικό του “κοινό” και πολύ μικρή διαθεσιμότητα σε ακίνητα, το τοποθετεί σε μία “ξεχωριστή” κατηγορία. Υπάρχουν περιοχές πιο οικιστικές και περιοχές πιο πολυσύχναστες και ζωντανές.

Για αγορά θα δούμε τιμές που κυμαίνονται από 500€/τ.μ.- 8.000€/τ.μ. και για ενοικίαση από 5€/τ.μ.-20€/τ.μ.

Συγκοινωνίες: Το μετρό στον Ευαγγελισμό εξυπηρετεί την περιοχή, με κάποιο μικρό περπάτημα. Μέσα από το Παγκράτι περνάνε 3 γραμμές τρόλεϊ και πάνω από 10 γραμμές λεωφορείου.

Αγορά: Απολύτως αυτάρκης για την καθημερινότητα των κατοίκων. Διαθέτει εμπορικό κέντρο, μικρά μανάβικα, χασάπικα, μπακάλικα, αλλά και μεγάλα super markets και ποικιλία καταστημάτων με ρούχα.

Διασκέδαση: Συνοικιακοί κινηματογράφοι, πολυκινηματογράφος , θέατρο (Coronet), πολλά καφέ-εστιατόρια, bar-clubs, ρεμπετάδικο και μουσικές σκηνές.

Spots: Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), Άλσος Παγκρατίου, πλατεία Πλαστήρα, οδός Υμηττού, Άγιος Σπυρίδωνας, η Piazza di Spanga των Αθηνών. Ιδιαίτερο στοιχείο του Παγκρατίου είναι οι πολλές πλατείες. Ξεχωρίζουν: η πλατεία Βαρνάβα, η πλατεία Πλαστήρα και η πλατεία Προσκόπων. Επίσης υπάρχει το Μουσείο Πειραμάτων και το καινούριο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης τέχνης που θα ανοίξει τις πύλες του σε λίγους μήνες.