Πειραιάς

Είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Η ονομασία Πειραιεύς προέρχεται από τη λέξη «πέραν», με την έννοια της μακρινής ή αντικρινής στεριάς.

Χάρη στα τρία λιμάνια του, ο Πειραιάς λειτούργησε ως επίνειο της Αθήνας ήδη από την αρχαιότητα. Κατά τους κλασικούς και τους ελληνιστικούς χρόνους γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ από τους ρωμαϊκούς χρόνους άρχισε να παρακμάζει και να φτάσει την περίοδο του Βυζαντίου, της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, να αποτελεί ένα σχεδόν ασήμαντο λιμάνι.

Μετά την ίδρυση, όμως, του νέου ελληνικού κράτους και τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, η ανάπτυξή του υπήρξε τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Το 1834 οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Shaubert σχεδίασαν την πόλη του Πειραιά.

Ο παραδοσιακός αστικός ιστός και η αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης είναι ακόμη εμφανής στο κέντρο της και αρκετά από τα κτίριά της έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Σήμερα,είναι σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες ολόκληρης της χώρας. Μαζί με το κέντρο της Αθήνας αποτελούν τα δύο ιστορικότερα και ισχυρότερα κέντρα της πόλης. Ο Πειραιάς προσπαθεί να συνδυάσει τη «ζωή» ενός μεγάλου λιμανιού με τη «ζωή» της αστικής περιοχής. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και διαφορετικότητα στις περιοχές. Ένας μεγάλος δήμος που συναντάς γειτονιές σύγχρονες με μοντέρνα αστικά διαμερίσματα, γειτονιές εντελώς επαγγελματικές, αλλά και γειτονιές που δεν έχουν αναπτυχθεί πολεοδομικά, λόγω χαμηλών οικονομικών πόρων των κατοίκων τους.

Ιδιαιτερότητα: Η αρχιτεκτονική εξέλιξη του ιστορικού κέντρου του Πειραιά έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ολες οι κατηγορίες κτιρίων-κατοικίες, μεγαλοαστικά μέγαρα, καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνίες, εργοστάσια, ξενοδοχεία- αλλά και τα δημόσια οικοδομήματα παρουσιάζουν ποικιλία κτιριολογικών λύσεων.

Συγκοινωνίες: Εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από 51 γραμμές λεωφορείου, 3 γραμμές τρόλεϊ, τον τρένο (αφετηρία/τέρμα), μετρό, τον προαστιακό και το ΚΤΕΛ

Πράσινο: Πλατεία Τερψιθέας και γύρω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αγορά: Από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας. Εξυπηρετεί τα δυτικά προάστια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το λιμάνι και τον ίδιο τον Πειραιά. Είναι πλήρης και περιλαμβάνει από τρόφιμα, μέχρι οχήματα. Είναι μία αγορά για όλα τα πορτοφόλια.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Οι τιμές στον Πειραιά έχουν μεγάλες διαφορές ανάλογα με την περιοχή. Η αγορά κυμαίνεται από 400€/τ.μ.- 7.000€/τ.μ. και για ενοικίαση 4€/τ.μ.- 16€/τ.μ. και επιρρεάζονται πολύ από την τοποθεσία και τη θέα που διαθέτει το οίκημα.

Κουλτούρα/διασκέδαση: Σινεμά, θέατρο, galleries, εστιατόρια, café, bars, clubs, μουσικές σκηνές, δωμάτια μυστηρίου.

Spots: Τα Αρχαία Τείχη, η Σκευοθήκη του Φίλωνος, οι Ρωμαικές Αρχαιότητες Τερψιθέας, το Πασαλιμάνι (ωραία βόλτα), η Πειραική, το γήπεδο Καραϊσκάκη,  το Σηράγγιο (ή Σπηλιά του Παρασκευά), η Σπηλιά της Αρετούσας, η Καστέλλα, το Μικρολίμανο, η Νησίδα Κουμουνδούρου, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, το Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας, η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, το Μενάνδρειο Θέατρο Πειραιά και οι Ιεροί Ναοί Μητρόπολης Πειραιώς.