Πλάκα

«Η συνοικία των Θεών»

Η περιοχή που αναπτύχθηκε γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας και ήταν συνέχεια κατοικημένη από την προϊστορία. Η Πλάκα είναι η πιο παλιά, γραφική και πιο «διάσημη» συνοικία της Αθήνας, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μεταπολεμικά τα κτίσματά της κρίθηκαν στο σύνολό τους διατηρητέα κι έτσι η πόλη θυμίζει την εικόνα που είχε 100 χρόνια πριν. Η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία της είναι μία πέτρινη πλάκα που βρέθηκε στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας, δίπλα στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου.

Με μια ματιά…

Η μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τα νεοκλασσικά σπίτια, την αρχιτεκτονική, τους φροντισμένους κήπους, την καλαισθησία και την «μαγική» αύρα που μεταφέρει η παρουσία της Ακρόπολης κάνει τους επισκέπτες της και τους κατοίκους της να νιώθουν ότι ζουν σε μία γειτονιά με την ατμόσφαιρα που προσφέρουν τα ελληνικά νησιά και σαν να είναι σε συνεχείς διακοπές. Η Αδριανούκαι η Κυδαθηναίωνείναι δρόμοι που πρέπει κάποιος να περπατήσει.

Ένας λαβύρινθος από δρόμους και πεζόδρομους που κρύβουν εκπλήξεις. Βυζαντινά εκκλησάκια, όμορφα παλιά σπίτια και μικρά ενδιαφέροντα μαγαζάκια. Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και κλασσικά καφενεδάκια παρέχουν στους θαμώνες οικειότητα και «μυρωδιά» από την γνωστή ελληνική φιλοξενία. Λόγω της ρυμοτομίας της δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα, έτσι δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που απολαμβάνουν τους πεζούς περιπάτουςνα περιηγηθούν στα δρομάκια της με ησυχία.

Αναφιώτικα

Στην βόρεια πλευρά της Πλάκας βρίσκεται η περιοχή Αναφιώτικα. Μικρά ειδυλλιακά ασβεστωμένα σπίτια που θυμίζουν αυτά των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών. Η γειτονιά αυτή χτίστηκε από εργάτες του 19ου αιώνα που μετανάστευσαν εκεί από την Ανάφη (ελληνικό νησί στις Κυκλάδες), απ’όπου πήρε και το ονομά της. Έφτιαξαν αυτή τη συνοικία και από νοσταλγία για το νησί τους, έφτιαξαν τα σπίτια τους με επιρροή από την Κυκλαδίτικη Αρχιτεκτονική.

Περπατώντας προς τον βράχο του Αρη, βλέπεις το σημείο που ήταν κάποτε το ανώτατο δικαστήριο της Αρχαίας Αθήνας, ο Άρειος Πάγος.

Ιδιαιτερότητα: Η ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις ότι ζεις σε μία άλλη εποχή, η «ιστορία» που σου εμφανίζεται σε κάθε γωνιά της περιοχής, η αίσθηση ότι γνωρίζεις τον γείτονα σου και φυσικά ότί στα περισσότερα σημεία της Πλάκας, ότι δεν αισθάνεσαι «μόνος». Πάντα κάποιος επισκέπτης, τριγυρνάει στα στενάκια της.

Πράσινο: Λόφος Ακρόπολης, Λόφος Μουσών, Λόφος Νυμφών,Εθνικός Κήπος, Ζάππειο.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Στην Πλάκα συναντάμε μεγάλη ποικιλία στις τιμές των ακινήτων. Είναι περιοχή με μεγάλη ζήτηση, αλλά μικρή προσφορά. Παράγοντες που επιρρεάζουν τις τιμές, είναι η τοποθεσία του ακινήτου, η θέα του, η κατάσταση του κτιρίου και η μοναδικότητά του. Όλη η περιοχή υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς πολεοδομίας. Τα παλιά κτίρια έχουν πολλούς περιοσρισμούς στην ανακαίνιση ή αναπαλαίωσή τους. Θα δούμε τιμές που κυμαίνονται από 2.500€-12.000€ για αγορά και από 11€-25€/τμ.

Συγκοινωνίες: Κοντά στους σταθμούς ΜετρόΑκρόπολη, Σύνταγμα και Μοναστηράκι και στις στάσεις του τραμ, Σύνταγμα και Ζάππειο. πλήθος λεωφορείων και τρόλλεϊ, εξυπηρετούν την περιοχή.

Αγορά: Η Πλάκα είναι έχει μία πλήρη αγορά, με πολλά μικρά κι εναλλακτικά μαγαζάκια. Επίσης είναι πολύ κοντά στις πιο εμπορικές αγορές της πόλης, την Ερμού, τα πολυκαταστήματα στη Σταδίου, την Πανεπιστημίου και το Μοναστηράκι.

Διασκέδαση: 1 θερινό σινεμά, 2 θέατρα, πολλά café-restaurants,  bars-clubs, πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μαγειρεία, galleries, μικρές μουσικές σκηνές και μουσεία.

Spots: Ακρόπολη, Ηρώδειο, Ρωμαική Αγορά, «Το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας», Αρχοντικό των Μπενιζέλων, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το μνημείο του Λυσικράτη, παραδοσιακό Χαμάμ.