Σούνιο

Η περιοχή είναι γνωστή λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, αλλά κυρίως για τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, μεγάλο μέρος του οποίου σώζεται ακόμα και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα παγκοσμίως.

Το Σούνιο, γνωστό και ως Καβοκολώνες, είναι ένα βραχώδες ακρωτήριο, το νοτιότερο σημείο της Αττικής, στο τέλος της αθηναϊκής ριβιέρας, απέχοντας από την Αθήνα 69 χλμ.

Η περιοχή κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο ακρωτήριο βρέθηκαν τάφοι της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλ. π.Χ). Από τον 8ο αιώνα π.Χ., στην πλούσια αυτή περιοχή, λόγω μεταλλίων, άρχισε να αναπτύσσεται στον χώρο η λατρεία του Ποσειδώνα και της Αθηνάς.

Ο περίφημος ναός του Ποσειδώνα (η Ακρόπολη του Σουνίου), είναι εκπληκτικό δείγμα της κλασικής περιόδου και κατασκευάστηκε μεταξύ 444 και 440 π.Χ. πάνω στα ερείπια ενός αρχαϊκού ναού, και θεωρούταν ιερός τόπος, ειδικά για τους ναυτικούς.

Το όνομά του το πήρε είτε από το ρήμα “σώζω”, είτε από το “σούνος” που σημαίνει άργυρος (μια και η περιοχή έχει άργυρο, δηλαδή ασήμι).

Στα νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή λόγω της περιβαλλοντικής αξίας της, ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Ονομαστό είναι το ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο.

Ιδιαιτερότητα: Εκτός από αρχαιολογικός χώρος παγκοσμίου φήμης, είναι μία από τις σημαντικότερες παραθεριστικές περιοχές των Αθηναίων και πια για πολλούς μόνιμη κατοικία. Πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της να κατοικούν στην “εξοχή” και να πηγαινοέρχονται καθημερινά στην πόλη με ευκολία.

Μία περιοχή για τους λάτρεις της θάλασσας και της ησυχίας, που δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της να είναι και πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Πολύ σημαντικό ότι λόγω Εθνικού Δρυμού και εγγύτητας στον Αρχαιολογικό χώρο, η δόμηση είναι πολύ περιορισμένη.

Συγκοινωνίες: Μπορείτε να φτάσετε με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) ή με αυτοκίνητο οδηγώντας κατά μήκος του παραθαλάσσιου μετώπου της Αθήνας ή χρησιμοποιώντας την Αττική Οδό.

Πράσινο: Σχεδόν άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους της Αττικής, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το 1971 και είναι ο μικρότερος δρυμός της Ελλάδας. Λίγοι γνωρίζουν ότι το highlight του δρυμού είναι το … «Χάος».

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο μέσα στο πράσινο και μπορεί κανείς να τον εξερευνήσει ακολουθώντας πολλές δυνατές εναλλακτικές διαδρομές.

Αγορά: Οι κάτοικοι του Σουνίου εξυπηρετούνται για τις καθημερινές ανάγκες από την αγορά του Σουνίου. Κοντινότερη, πλήρης αγορά είναι της Γλυφάδας.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Οι τιμές κυμαίνονται από 2.000€/τ.μ.-20.000€/τ.μ. και για ενοικίαση, επειδή πολλές φορές είναι εποχική, κυμαίνονται από 8€/τ.μ.-50€/τ.μ. και επηρεάζονται πολύ από την τοποθεσία, την κατάσταση και τη θέα που διαθέτει το οίκημα.

Κουλτούρα/διασκέδαση: Λίγα μικρά εστιατόρια. Στο γειτονικό Λαύριο, μπορεί κανείς να βρει περισσότερα εστιατόρια, café, bar και θεατρικές παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες στο θέατρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Spots: Φυσικά ο ναός του Ποσειδώνα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, το «Χάος» στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, με τα υπολείμματα από τα αρχαία μεταλλεία και οι ωραίες παραλίες του.