Θησείο

Το Θησείο είναι μια μικρή συνοικία της Αθήνας, που βρίσκεται Βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ της συνοικίας του Αστεροσκοπείου (νότια), των Πετραλώνων (Νοτιοδυτικά), του Κεραμεικού (δυτικά), του Ψυρρή (βόρεια) και δυτικά από το Μοναστηράκι. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Πήρε το όνομα του από τον παρακείμενο Ναό του Ηφαίστου, (γνωστό και ως «Θησείο» λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης, απόδοσης του ναού στο Θησέα).  Κάθε δρόμος του, κάθε μνημείο και κάθε κτίριο του Θησείου κουβαλάει μια ολόκληρη ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, από το Δήμο Μελίτης, έναν από τους δήμους που αποτελούσαν την αρχαία Αθήνα.

Ο ναός του Ηφαίστου
Ο ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, γνωστός με το όνομα Θησείο, λόγω των ανάγλυφων παραστάσεων των άθλων του Θησέα που φέρονται στις μετώπες του, είναι όχι μόνο το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο τέμενος της Αθηνάς, αλλά και αυτό που έδωσε το όνομά του και σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Παλαιότερο από τον Παρθενώνα, καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι έχει σχεδιαστεί και χτιστεί περίπου το 450 π.Χ., την εποχή του Κίμωνα.

Η Αρχαία Αγορά
Γύρω από το ναό του Ηφαίστου απλώνεται ο χώρος της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας. Εκεί, για χιλιάδες χρόνια, χτυπούσε η καρδιά της πόλης. Εκτός από τόπος εμπορικών συναλλαγών, λειτουργούσε και ως κέντρο της πολιτικής και δημόσιας ζωής των Αθηναίων, ως θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο, αλλά και ως έδρα της διοίκησης και της δικαιοσύνης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιήθηκε συνεχώς από τη νεολιθική εποχή (3000 π.Χ.) έως και σήμερα χωρίς καμιά διακοπή.

Στα δρομάκια της γειτονιάς
Στην περιοχή του Θησείου υπάρχουν οι δύο εβραϊκές Συναγωγές της Αθήνας. Το Μουσείο Μπενάκη (αραβικής τέχνης) που στεγάζεται στην “οικία Ευταξία”, το Μουσείο Μακρονήσου, το Μουσείο Ηρακλειδών, το Ωδείο Athenaeum (μουσικός πολυχώρος) αφιερωμένος στη Μαρία Κάλλας και ο ιστορικός ναός των αγίων Ασωμάτων στην ομώνυμη πλατεία.

Ο λόφος των Νυμφών
Πάνω από τη γειτονιά του Θησείου ορθώνεται ο αρχαίος λόφος των Νυμφών, όπου και το Αστεροσκοπείο. Ιδρύθηκε το 1842 και θεωρείται το παλαιότερο ερευνητικό ίδρυμα όχι μόνο της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων.

Ιδιαιτερότητα: Το Θησείοείναι μια περιοχή με έντονη την αίσθηση της γειτονιάς, με ευγενείς ανθρώπους που σε χαιρετάνε το πρωί με το όνομά σου και δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας. Η θέα του βράχου της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, με το υπέροχο Αττικό φως, δημιουργεί συνέχεια ένα συναίσθημα εφορίας και γαλήνης. Και ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου, είναι σίγουρα από τις πιο ωραίες βόλτες στην πόλη. Η γειτονιά σφίζει από ζωή και πολλοί νέοι άνθρωποι διασκεδάζουν στην περιοχή.

Πράσινο: Λόφος Ακρόπολης, Λόφος Μουσών, Λόφος Νυμφών, Λόφος Φιλοπάππου

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Στην περιοχή του Θησείου, βλέπουμε μεγάλη ποικιλία στις τιμές, όπως σε όλες τις τουριστικές περιοχές της πόλης. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση και τη μικρή προσφορά ακινήτων. Μερικοί από τους παράγοντες που επιρρεάζουν τις τιμές είναι η εγγύτητα στους αρχαιολογικούς χώρους και την Αποστόλου Παύλου, η θέα προς την Ακρόπολη, ο χαρακτήρας και η ιστορία του ακινήτου και η καταστασή του. Τα παλιά κτίρια της περιοχής, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και έχουν περιορισμούς στις επεμβάσεις.  Θα δούμε τιμές που κυμαίνονται από 2.500€-10.000€ για αγορά και από 11€-25€/τμ

Συγκοινωνίες: Κοντά στον σταθμό του τρένου (ΗΣΑΠ) Θησείο, στους σταθμούς μετρόΘησείο, Μοναστηράκι, Ακρόπολη. Γραμμές λεωφορείου, εξυπηρετούν την περιοχή.

Αγορά: Το Θησείο έχει μικρά συνοικιακά μαγαζάκια, που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των κατοίκων του. Επίσης είναι κοντά στο Μοναστηράκι και την αγορά της Ερμού.

Διασκέδαση: Το παλαιότερο θερινό σινεμά, θέατρα πολύ κοντά στου Ψυρρή, πολλά café-restaurants, bars-clubs, πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μαγειρεία, galleries και μουσεία.

Spots: Αστεροσκοπείο, Ρωμαική Αγορά, Μουσείο Ηρακλειδών, Μουσείο Ακρόπολης, Ακρόπολη, ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου και ο πεζόδρομος της οδού Επταχάλκου με τα νεοκλασσικά σπίτια και το γραφικό μεταβυζαντικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Κουρκούρη.