Η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρα

9.06.2018 | Νέα

  • Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, πολύ απλά η στροφή του βλέμματος των Αθηναίων πολιτών και των εκατομμύρια των επισκεπτών προς το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του Αττικού ουρανού, είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης αστικού περιβάλλοντος που έχει ζήσει η Αθήνα.
Ένα έργοπολύπλευρο και απαιτητικόμε αποτελέσματα που θα γίνουν εμφανή σε βάθος χρόνου. Πολύ πιθανόν για πολλούς από τους σημερινούς κατοίκους της Πρωτεύουσας να αποτελέσει ένα όνειρο από το οποίο θα επωφεληθούν τα παιδιά τους ή και οι επόμενες γενιές.
 Ως Αθηναϊκή Ριβιέρα μπορεί να οριοθετηθεί το παράκτιο μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και το λιμάνι του Λαυρίου. Αναμφίβολα, ως ναυαρχίδα του έργου θεωρείται το Πάρκο του Ελληνικού με όλες τις προβλέψεις που έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με το πλέγμα οικιστικής ανάπτυξης και υπηρεσιών που θα αναπτύσσονται εντός αυτού.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ανακατασκευή του ξενοδοχείου Αστέρα Βουλιαγμένης το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα της Τουριστικής κοινότητας, πρόθυμο είτε να απολαύσει πολύτιμο χρόνο διακοπών είτε για να διαμείνει σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους.


Η ουσιαστική ανάπλαση ωστόσο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την καινοτόμο χάραξη και αποτελεσματική υλοποίηση εργασιών που άπτονται της κοινής λογικής:
  • Διαμόρφωση του παράλιου και εσωτερικού οδικού δικτύου κατά τρόπο τέτοιο που θα επιτρέπει τη συνεχή ροή οχημάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, κατά προτεραιότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσω υπόγειων και υπέργειων διαβάσεων ή στα πρότυπα της εσπλανάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’
  • Υπογειοποίηση των καλωδίωνηλεκτρισμού και τηλεφώνων κατά μήκος του παράκτιου μετώπου. Επί παραδείγματι, το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία στην περιοχή της Βάρκιζας, με το αποτελέσμα να είναι εντυπωσιακό. Αρκεί κάποιος να σηκώσει το βλέμμα του και να κοιτάξει απρόσκοπτα προς το γαλάζιο της θάλασσας και του Αττικού ουρανού
  • Σαφή οριοθέτηση των χώρων στάθμευσης, με άμεση αφαίρεση των οχημάτων που εμποδίζουν την κίνηση άλλων οχημάτων ή και των πεζών
  • Διενέργεια διαγωνισμών για την αξιοποίηση εγκαταστάσεων (μαρίνες, αθλητικοί χώροι, ακίνητα Ολυμπιακών Αγώνων 2004) με συγκεκριμένα κίνητρα και σαφή στόχευση: δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, επαναπροσέλκυση των νέων ανθρώπων που επένδυσαν σε εργασία και ζωή εκτός Ελλάδας κατά την τελευταία πενταετία.
  • Με την αγαστή συνεργασία Κεντρικής κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμων και των ιδιωτικών φορέων που θα υλοποιήσουν και θα εκμεταλλευθούν εμπορικά τα παραπάνω έργα, το παράκτιο μέτωπο της Αττικής μπορεί σύντομα να αποτελέσει έναν διεθνή πόλο έλξης και ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια τουριστική, οικιστική και εμπορική αγορά. 
Τα οφέλη για την πόλη των Αθηνών και τους Δήμους που εμπλέκονται θα είναι καταλυτικά και με πολυετή απόσβεση.

Πηγή:

https://www.touristorama.com/η-αναπλαση-της-αθηναϊκης-ριβιερα-12759