Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

24.05.2021 | Νέα

Περίπου δεκαπέντε λεπτά της ώρας απαιτεί -κατά μέσο όρο- η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με την ψηφιακή διαδικασία καταργείται το παλιό και χρονοβόρο σύστημα που πρόβλεπεσύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης και μετά επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την κατάθεσή της. Όλα αυτά που απαιτούσαν χαρτούρα, ταλαιπωρία και πολλές ώρες για στήσιμο στις ουρές και τα γκισέ. 

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας, οι Εφορίες όλης της χώρας -που λειτουργούν με το μισό σχεδόν προσωπικό ημερησίως- διεκπεραίωσαν ίδιο αριθμό δηλώσεων μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών σε σχέση με το 2019 (περίπου 53.000)!

Από την 1η Ιουνίου 2021 όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ωστόσο το σύστημα είναι ανοιχτό και θα υποδέχεται προαιρετικά τις δηλώσεις μέχρι τις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η αγοραπωλησία ενός ακινήτου μπορεί να ολοκληρωθεί σε 9 ψηφιακά βήματα

  1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή.
  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet
  3. Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση
  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος
  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
  7. Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.
  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty

Πηγή:

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/ti-allazi-stis-ilektronikes-metavivasis-akiniton-osa-prepi-na-gnorizete/