Φάληρο

Το Φάληρο πήρε το όνομά του από τον Αργοναύτη Φάληρο (τοπικός ήρωας σύγχρονος του Θησέα). Το αρχαίο Φάληρο, φαίνεται συμπίπτει με το σημερινό Παλαιό Φάληρο. Μέσα στους αιώνες συναντάμε αναφορές για την περιοχή του Φαλήρου. Μέσα στον 20οαι. αρχίζει να ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερη θέσης του και αρχίζει να γίνεται προάστιο με πολλές εξοχικές κατοικίες πλουσίων οικογενειών. Μετά το 1974, αρκετοί ομογενείς από την Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκαν στο Παλαιό Φάληρο, δημιουργώντας μία ζωντανή περιοχή. Αναπτύσσεται και εμπορικά λόγω της εξάπλωσης του πληθυσμού προς τα νότια και γίνεται μία από τις περιοχές τις Αθήνας με τις υψηλότερες τιμές ανά τ/μ.

Έχει μεγάλες παραλίες και είναι πολυσύχναστος προορισμός για μπάνιο, ειδικά η περιοχή της Εδεμ, δίπλα στη Μαρίνα Αλίμου. Κατά μήκος της παραλίας του Παλαιού Φαλήρου, απομένουν μερικές από τις νεοκλασσικές επαύλεις, χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

Ιδιαιτερότητα: Μία περιοχή για τους λάτρεις της θάλασσας, που δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της να είναι και πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Με τη μαρίνα της, τα ωραία παλιά σπίτια της, τα καινούρια διαμερίσματα.

Συγκοινωνίες: Στο Φάληρο μπορεί κάποιος να πάει είτε με λεωφορείο, είτε με το τραμ.

Πράσινο: Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάρκο Φλοίσβου.

Αγορά: Το Παλαιό Φάληρο έχει μία πλήρη αγορά που ουσιαστικά εκτείνεται στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου σε συνοικιακό επίπεδο, αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν επενδύσει στην περιοχή προς την παραλιακή οδό.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Οι τιμές κυμαίνονται πό 1.000€/τ.μ.-7.000€/τ.μ. και για ενοικίαση 6€/τ.μ.-20€/τ.μ. και επιρρεάζονται πολύ από την τοποθεσία και τη θέα που διαθέτει το οίκημα.

Κουλτούρα/διασκέδαση: Εστιατόρια, café, bars, παιδότοποι, πολυκινηματογράφος και φυσικά το κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Spots: Το λευκό κτίριο του Φλοίσβου που σήμερα είναι Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο, η μαρίνα του Φλοίσβου με τα διάφορα εστιατόρια, café, bars, ο μεγαλύτερος παιδότοπος των Βαλκανίων δίπλα στη θάλασσα, το ιστορικό θωρηκτό Αβέρωφ, το Πλανητάριο (Ίδρυμα Ευγενίδου), η έπαυλη Κουλούρα όπου φιλοξενείται το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη, ο Βοτανόκηπος, η Τριήρης, το Μουσείο Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας, το δημοτικό αθηλικό κέντρο “Τροκαντερό”, το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.