Παλαιό Ψυχικό – Φιλοθέη

Το Ψυχικό και η Φιλοθέη είναι από τα πιο παλιά, οργανωμένα προάστια της Αθήνας και χτίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι τα πρώτα δείγματα ιδιωτικής πολεοδόμησης της χώρας. Πρώτο χρίστηκε το Ψυχικό και έχει μία λίγο πιο συντηρητική μορφή και μετά η Φιλοθέη που έχει μία κάπως πιο σύγχρονη όψη, γιατί φτιάχτηκε 20 χρόνια αργότερα. Ήταν η εποχή που οι κηπουπόλεις αποτελούσαν πολεοδομική τάση. Τα πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν της αγγλικής κηπούπολης. Αυτή η επιλογή, σε συνδυασμό με το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων τους και τις αυστηρούς πολεοδομικούς περιορισμούς, έχουν διατηρήσει τον αρχικό χαρακτήρα αυτών των 2 περιοχών.

Τα χαρακτηριστικά τους είναι αραιοκατοικημένες, γεμάτες δέντρα και πλατείες, μία πραγματική όαση από κηπουπόλεις μέσα στο τσιμεντένιο λεκανοπέδιο Αττικής.

Είναι σίγουρα μία περιοχή διαφορετική. Κατ’ αρχήν δεν επιτρέπεται πουθενά η επαγγελματική δραστηριότητα, το οποίο την κάνει εντελώς οικιστική. Έχει χαμηλό συντελεστή δόμησης.

Ιδιαιτερότητα: Πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα βόρεια προάστια, γεμάτο δέντρα, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, από τις λίγες αμιγώς οικιστικές περιοχές. Θεωρείται πολύ ασφαλής περιοχή και προσελκύει κατοίκους, που αγαπούν την ήρεμη ζωή με την ευκαιρία να βρίσκονται μέσα στο «πράσινο», αλλά όχι μακριά από την πόλη. Επίσης στο Ψυχικό βρίσκονται τα μεγαλύτερα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία της πόλης. Αρσάκειο Ψυχικού, Σχολή Μωραϊτη, Κολλέγιο Αθηνών και Ψυχικού (Γυμνάσιο και Λύκειο). Υπάρχουν ωραίες περιπατητικές διαδρομές. Επίσης στεγάζονται πολλές Πρεσβείες.

Πράσινο: Άλσος Ψυχικού, ρέμα Φιλοθέης.

Συγκοινωνίες: Σύνδεση με όλο το Λεκανοπέδιο. Πολλές γραμμές λεωφορείου που κάνουν στάση στην Λεωφόρο Κηφισίας, δημοτικά λεωφορεία. Κοντινότεροι σταθμόί μετρό Κατεχάκη και Πανόρμου.

Αγορά: Το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη δεν διαθέτουν δική τους αγορά. Έχουν μόνο κάποια μικρά μαγαζάκια με τρόφιμα, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων τους και κάποια περίπτερα, που λειτουργούν σαν mini markets για τις επείγουσες ανάγκες. Το Νέο Ψυχικό και το Χαλάνδρι είναι οι κοντινότερες αγορές.

Μέσος όρος αγοράς/ενοικίασης: Γενικά και οι δύο περιοχές έχουν υψηλές τιμές. Για αγόρά υπάρχει αρκετή διαφορά, ανάλογα με το δρόμο που βρίσκεται το ακίνητο και το κτήριο. Βλέπουμε τιμές από 1.500€/τ.μ.-15.000€/τ.μ. και για ενοικίαση 8€/τ.μ.-30€/τ.μ..

Κουλτούρα/διασκέδαση: Θερινό σινεμά Φιλοθέης, κάποια café που υπάρχουν στη Φιλοθέη και ψηλά στο Ψυχικό και ελάχιστα εστιατόρια. Ουσιαστικά το Ψυχικό και η Φιλοθέη εξυπηρετούνται από τις γειτονικές περιοχές το Νέο Ψυχικό και το Χαλάνδρι.

Spots: Ο θρόνος του Όμβριου Δία στον Λόφο της Φιλοθέης, τα απομεινάρια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στη Φιλοθέη, η υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου, η παιδική χαρά του Πικιώνη, η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης, το Καστρίτσιο Μουσείο, Παλιά Αγορά, Τουρκοβούνια.